Computational Algebra informal reading Seminar. Povzetek in najava

Na učnem seminarju iz računske algebre smo prestali še eno predavanje. Na hitro sem predstavil osnove Gröbnerjevih baz za nekomutativne kolobarje, s poudarkom na polgrupnih kolobarjih in predvsem na prostih algebrah.
Predavanje se je končalo z demonstracijo nekomutativnih Gröbnerjevih baz v NCAlgebra (paket pod Mathematico) in GBNP (paket za GAP).
Tukaj bi se rad zahvalil Primožu za pomoč pri demonstraciji GBNP.

Prosojnice predavanja (pripravljenega z Beamer paketom za LaTeX) so dosegljive tukaj. Mathematica zvezek, v katerem je rešenih nekaj domačih nalog iz algebre je na tej povezavi (v pdf obliki), GAP demonstracija pa je tukaj. V slednji smo se lotili Shulmanove leme: če za elementa a,b nekega kolobarja velja [a,[a,b]]=0 in a^n=0 za nek n\in\mathbb N, potem je (ab)^{2n-2}=0 (glej tudi članek Kaplanskega).

Z veseljem sporočam, da bo prihodnji četrtek, 19.3., predaval Primož Potočnik na temo Low index subgroups (podgrupe nizkega indeksa). Predavanje bo ob 16.uri v 2.04 na Jadranski 21.

Advertisements
This entry was posted in Computational Algebra, English, Pedagoško delo, Računska algebra, Slovenščina. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s